delovni stoli

Dolgo sedenje v pisarniškem stolčku lahko zagotovo povzroči bolečine v križu ali poslabša obstoječo težavo s hrbtom. Glavni razlog za to je, da je sedenje, v pisarniškem stolu ali na splošno, statična drža, ki poveča stres v hrbtu, ramenih, rokah in nogah, še posebej pa lahko doda velike količine pritiska na hrbtne mišice in hrbtenične diske.

Hrbtne mišice in bolečine v križu

Ko dolgo sedite v pisarniškem stolu, je naravna težnja večine ljudi, da se v stolu nagibajo ali spuščajo, ta drža pa lahko pretegne hrbtenjačne ligamente in napne diske in okoliške strukture v hrbtenici. Sčasoma napačna sedeča drža lahko poškoduje hrbtenične strukture in prispeva k ali poslabša bolečine v hrbtu.

Smernice za namestitev pisarniškega stolčka

Delovni stol je orodje, ki vam ob pravilni uporabi lahko pomaga pri maksimiranju opore za hrbet in ohranjanju dobre drže med sedenjem. Vendar preprosto posedovanje ergonomskega pisarniškega stola ni dovolj – potrebno je tudi prilagoditi pisarniški stol razmerjem posameznikovega telesa, da izboljšate udobje in zmanjšate poslabšanje hrbtenice.

Dobra drža pomaga zmanjšati bolečino v hrbtu

Prvi korak pri postavitvi pisarniškega stola, delovnega stola ali pa masažnega stola je določitev želene višine mize ali delovne postaje posameznika. Ta odločitev je odvisna predvsem od vrste dela, ki ga je treba opraviti, in višine osebe, ki uporablja pisarniški stol. Višina mize ali same delovne postaje se lahko zelo razlikuje, kar bo zahtevalo drugačno namestitev pisarniškega stola ali v celoti drugačen ergonomski stol.

Ko je delovna postaja nameščena, lahko uporabnik pisarniški stol prilagodi glede na svoje fizične dele. Tu so najpomembnejše smernice – destilirane na hitri seznam -, s katerimi zagotovite, da sta pisarniški stol in delovno območje čim bolj udobna in bosta hrbtenici povzročila najmanj stresa:

Položaj komolca

Najprej začnite sedeti čim bližje pisalni mizi, tako da so nadlakti vzporedno s hrbtenico. Roke naslonite na delovno površino (npr. Namizje, računalniška tipkovnica). Če komolci niso pod kotom 90 stopinj, prilagodite višino pisarniškega stola navzgor ali navzdol.

Položaj stegen

Preverite, ali lahko prste enostavno potisnete pod stegno na vodilni rob pisarniškega stola. Če je pretesno, morate noge podstaviti z nastavljivo opornico za noge. Če ste nenavadno visoki in je med stegnom in stolom več kot širina prsta, morate dvigniti mizo ali delovno površino, da boste lahko dvignili višino pisarniškega stola.

Položaj meč

S pritiskom spodnjega dela naslonjača na stol naslanjajte pesti med hrbtni del teleta in prednji del pisarniškega stola. Če tega ne morete enostavno, potem je pisarniški stol preglobok. Naslonjalo boste morali nastaviti naprej, vstaviti oporo z nizkim hrbtom (na primer ledveno oporno blazino, blazino ali zavihano brisačo) ali pridobiti nov pisarniški stol.

Ledvena opora

Vaš spodnji del je treba pritisniti ob hrbtni del stola, poleg tega pa naj bo blazina, ki spodnji del hrbta povzroči rahlo lok, da se ne boste spuščali naprej ali spuščali na stolu, ko se sčasoma utrudite. Ta nizka opora za hrbet v pisarniškem stolu je bistvenega pomena za zmanjšanje obremenitve (hrbta) na hrbtu. Nikoli se ne spuščajte ali nagnite naprej v pisarniški stol, ker to povzroča dodaten stres strukturam v spodnjem delu hrbta, zlasti na ledvenih diskih.

Raven oči v počivanju

Zaprite oči, ko udobno sedite s glavo obrnjeno naprej. Počasi odprite oči. Vaš pogled naj bo usmerjen v sredino zaslona računalnika. Če je zaslon računalnika večji ali nižji od pogleda, ga morate dvigniti ali spustiti, da zmanjšate obremenitev zgornje hrbtenice.

Naslon za roke

Prilagodite naslon za roke pisarniškega stola tako, da rahlo dvigne roke ob ramena. Uporaba naslonjala za roke na vašem pisarniškem stolu je pomembna, da odstranite del napetosti na zgornji hrbtenici in ramenih, zaradi česar se boste morali manj spuščati naprej v svojem stolu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja