kako deluje klimatska naprava

 Najboljša klima je tista, o kateri ni treba razmišljati. Pojavi se v trenutku, ko notranja temperatura, nastavljena na termostatu, zahteva hlajenje, nato pa po potrebi deluje tiho in učinkovito. Ko pa je čas za redno vzdrževanje, popravila ali zamenjavo sistema, je koristno razumeti, kako deluje klimatska naprava.

Hladilni cikel

 1. Uporablja elektriko kot vir energije, hladilno sredstvo teče skozi zaprt sistem hladilnih vodov med notranjo in zunanjo enoto.
 2. Topel zrak iz notranjosti vaše hiše z motornim ventilatorjem potegne v kanale.
 3. Hladilno sredstvo se črpa iz zunanje tuljave kompresorja na notranjo tuljavo uparjalnika, kjer absorbira toploto iz zraka.
 4. Ta ohlajeni zrak se nato skozi povezovalne kanale potisne v prezračevalne odprtine po celotnem domu in zniža notranjo temperaturo.
 5. Hladilni cikel se spet nadaljuje in zagotavlja dosleden način, da vas ohladi.

Deli sistema klimatske naprave

Da bi bolje razumeli, kako se zrak hladi, je treba vedeti nekaj o delih, ki sestavljajo klimatski sistem. Tipičen centralni klimatski sistem je dvodelni ali razdeljeni sistem, ki vključuje:

 • Zunanja enota vsebuje kondenzatorsko tuljavo, kompresor, električne komponente in ventilator.
 • Izparilna tuljava, ki je običajno nameščena na vrhu plinske peči v domu.
 • Niz cevi ali hladilnih vodov, ki povezujejo notranjo in zunanjo opremo.
 • Hladilno sredstvo, snov v hladilnih ceveh, ki kroži skozi notranjo in zunanjo enoto.
 • Kanali, ki služijo kot zračni predori za različne prostore v vašem domu.
 • Termostat ali nadzorni sistem za nastavitev vaše želene temperature.

Prednosti

 

 • Udobje v zaprtem prostoru v toplem vremenu – centralna klimatska naprava pomaga ohranjati vaš dom hladen in zmanjšuje vlažnost.
 • Čistejši zrak – Ko vaš centralni klimatski sistem skozi povratne zračne kanale črpa zrak iz različnih prostorov v hiši, se zrak potegne skozi zračni filter, ki odstrani delce v zraku, kot sta prah in vlakna. Prefinjeni filtri lahko odstranijo tudi mikroskopska onesnaževala. Nato se filtrirani zrak preusmeri v kanal za dovod zraka, ki ga odpelje nazaj v prostore.
 • Tišje delovanje – Ker je kompresorska ležajna enota nameščena zunaj doma, je raven notranjega hrupa zaradi njenega delovanja veliko nižja kot pri samostoječi klimatski napravi
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja