delitev premoženja

Ob prekinitvi zakonske zveze pride tudi do delitve premoženja. Seveda pa je pogosto glavno vprašanje ali vsaj prvo vprašanje, kdo v tem primeru obdrži hišo oz. kdo ostane v hiši.

Poglejmo si, kako je izgleda delitev premoženja oz. nepremičnine v primeru ločitve.

Če so vključeni otroci, starš, ki z otroki preživi največ časa ali ki nudi njihovo osnovno oskrbo, običajno ostane v zakonskem domu z njimi. Če nimate otrok in je hiša ločena lastnina samo enega zakonca, ima zakonca pravico zahtevati drugega, da zapusti.

Če pa nimate otrok in imate hišo skupaj, se to vprašanje zaplete. Noben od vas nima zakonske pravice, da drugega izpusti. Lahko zahtevate, da druga oseba odide, vendar je ne morete zahtevati. Če se s soprogo ne odločite, bo sodišče odločilo za vas med postopkom ločitve ali prej, če boste zahtevali začasno odredbo. (Za več informacij glejte Začasni sklepi na družinskem sodišču: Hitre odločitve o podpori in skrbništvu .)

Preprečevanje dostopa

Če vaš zakonec spremeni ključavnice ali vam nekako prepreči vstop v dom, lahko pokličete policijo. Policija bo verjetno zakonca usmerila, naj odpre vrata in vas vrne nazaj. Ko ste doma lastnik, je edini čas, ko lahko zakonca odpustite, če je zakonec storil nasilje v družini in sodnik podeli zadrževalni nalog.

Karkoli storite, ne trdite, da se je nasilje v družini zgodilo samo zato, da bi zakonca odstranili od doma. (Nekateri se zatečejo k tej skrajni taktiki.) Ko sodnik spozna, da se je to zgodilo, lahko stranko, ki trdi, da je nasilje, prosimo, da izprazni dom, sodnik pa lahko med prihodnjimi pogajanji pristransko ravna proti njemu ali njej. Če menite, da ste žrtev nasilja v družini, vendar niste prepričani, pojdite na Rumene strani in pokličite lokalno telefonsko številko za nasilje v družini.

Kako se razdelita premoženje in dolgovi ob razvezi zakonske zveze?

Pogosto se par, ki se razveže, sam odloči o razdelitvi premoženja in dolgov (z ali brez pomoči nevtralne tretje osebe, kot je posrednik), namesto da to prepusti sodniku. Če se par ne more dogovoriti, lahko svoj premoženjski spor vloži na sodišče, ki bo za delitev premoženja uporabilo državnopravna pravila.

Sodišča razdelijo premoženje po enem od dveh osnovnih shem: skupnostna lastnina ali pravična razdelitev. Dolgovi so razdeljeni po istih načelih.

Pravična porazdelitev

Delitev lastnine ne pomeni nujno fizične delitve. Namesto tega lahko sodišče vsakemu zakoncu dodeli odstotek celotne vrednosti nepremičnine. Vsak zakonec bo dobil osebno lastnino, premoženje in dolgove, katerih vrednost znaša njegov odstotek. (Nezakonito je, da bi zakonec skrival premoženje, da bi ga zaščitil pred delitvijo premoženja.) Nolova knjiga ločitev in denarja vam lahko pomaga izvedeti več o delitvi denarja med razvezo zakonske zveze.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja